Vind ons op

minimize
close

Leren

20-05-2011

Decentralisatie, schaalvergroting, reorganisaties en fusies hebben in het onderwijs hun sporen nagelaten. Nieuwe vormen van onderwijs vragen om een verfrissende visies op de architectuur van schoolgebouwen. Grunstra Architecten BNA neemt daarbij het initiatief. Het bevorderen van discussie en het ontwikkelen kennis is daarbij behulpzaam.

projecten

minimize
close

OBS 't Wad Harlingen

Verbouw en uitbreiding openbare basisschool (Rijksmonument).

obs_t_wad_harlingen_05–site.jpg obs_t_wad_harlingen_06–site.jpg obs_t_wad_harlingen_07–site.jpg obs_t_wad_harlingen_10–site.jpg obs_t_wad_harlingen_11–site.jpg obs_t_wad_harlingen_12–site.jpg obs_t_wad_harlingen_08–site.jpg obs_t_wad_harlingen_09–site.jpg wad–harlingen_01–site.jpg wad–harlingen_02–site.jpg wad–harlingen_03–site.jpg wad–harlingen_04–site.jpg

Opdrachtgever Gemeente Harlingen
Opgeleverd 2013

Opdrachtgever
Gemeente Harlingen

Ontwerp
Grunstra Architecten bna, Bolsward

Omvang
2.060 m2 bvo

De openbare basisschool ’t Wad in Harlingen is gehuisvest in een monumentale school uit 1927. De school is een rijksmonument en ontworpen volgens de regels van de Amsterdamse school. De opdracht aan de architect was de school uit te breiden tot 12 groepsruimten met een multifunctionele zaal. Het monument past echt bij Harlingen en is ontworpen als een schip. Het hoge element is de brug met daarvoor de boeg. Met de uitbreiding van de school maken we het schip verder af. De multifunctionele zaal is als achtersteven toegevoegd. De uitbreiding is modern vormgegeven en voorzien van eigentijdse materialen. De horizontale belijningen, Amsterdamse school, zijn doorgezet in de uitbreiding. De uitbreiding staat los van het monument en is er door een lichtstraat aangekoppeld. Binnen is de monumentale gevel zichtbaar. De halfronde multifunctionele zaal zal ook voor sport gebruikt worden. Er is gekleurd glas in aangebracht. Oorspronkelijk had de school gebrandschilderde ramen in het hoge gedeelte. 

Werkzaamheden Grunstra Bouwingenieurs

  • bouwkundige opname en opstellen schouwrapport;
  • coördineren constructieve en installatietechnische opname;
  • opzetten meerjaren onderhoudsplan (MJOP), inclusief kostenraming;
  • aanvraag BRIM-subsidie bij RCE;
  • directievoering en bouwkundig toezicht;
  • coördinatie contracten, budgetbewaking;
  • oplevering en opstellen eindafrekening.
minimize
close
links
- / -
right
X