Vind ons op

minimize
close

(Ver)zorgen

20-05-2011

De spanning tussen wens en budget is vrijwel nergens groter dan in de zorgsector. Grunstra Architecten BNA ontwerpt al sinds de jaren '50 behandel- zorg- en verpleegcentra en speelt sindsdien een toonaangevende rol. Het bureau stimuleert de ontwikkeling van nieuwe inzichten en ideeën in deze sector krachtig. Harmen Grunstra was hiervoor eerder Europees voorzitter van het UIA-werkprogramma 'Architecture and the disabled'.

projecten

minimize
close

Bethanië Ede

bethanie_ede_09–site.jpg bethanie_ede_10–site.jpg bethanie_ede_11–site.jpg bethanie_ede_12–site.jpg bethanie_ede_13–site.jpg bethanie_ede_14–site.jpg bethanie_ede_15–site.jpg bethanie_ede_16–site.jpg bethanie_ede_17–site.jpg bethanie_ede_18–site.jpg bethanie_ede_19–site.jpg bethanie_ede_20–site.jpg bethanie_ede_21–site.jpg bethanie_ede_22–site.jpg bethanie_ede_23–site.jpg

Opdrachtgevers Stichting Hervormde Wooncentra Ede, Stichting De Oldenhof
Opgeleverd 2014 

De nieuwbouw van Bethanië in Ede omvat een groot intramuraal en extramuraal programma van verplegen, verzorgen, palliatieve zorg, sociale woningen en luxe woningen. Daarnaast is nog sprake van 2.000 m2 zorginfrastructuur, waaronder een wijkcentrum. Tevens bevat de nieuwbouw een kerkzaal en een zwembad.

Het omvangrijke bouwvolume is zorgvuldig ingepast in de bosrijke omgeving, zodat het karakter van een landschapspark ontstaat. De architectuur is “fris en eigentijds” (eis gemeente) en sluit aan op de bestaande bebouwing. Er zijn voornamelijk natuurlijke materialen toegepast.

De plattegronden kennen een zeer flexibele bouwstructuur. Diverse verschillende programma’s zijn in meerder bouwlagen boven elkaar gelegen, waardoor ook de mogelijkheid van toekomstige transformatie vrijwel onbegrensd zijn. Er is gekozen voor een constructie met dragende binnenspouwbladen en lineair geplaatste dragende binnenwanden in de kern van de blokken. De tussenliggende overspanningen zijn geheel kolomvrij. De veranderbaarheid is vooral van belang om nu al antwoord te kunnen geven op de wens om wonen en zorg te scheiden en te kunnen wisselen tussen de verschillende categorieën ZZP.

minimize
close
links
- / -
right
X